Collectie

Jeugdboeken
Voetbalboeken
Jubileumuitgaven
Programmaboekjes
Toegangskaarten
Plaatjesalbums
Voetbalplaatjes
Rariteitenkabinet
Muziek

Redactie

Verhalen
BiografieŽn

der Spitsbroeders officieel standpunt

Nieuwe stadions

door Stefan


AZ is een van de laatste eredivisieclubs die een nieuwe stadions krijgen. Iedereen (behalve misschien de Alkmaarse middenstand) lijkt dat toe te juichen. Maar is dat terecht?


Geheel in overeenstemming met de Nederlandse gewoonte om waardevolle gebouwen voortijdig te slopen, zijn de laatste jaren vele karakteristieke stadions verdwenen. Tegelijkertijd is een reeks nieuwe stadions uit de grond gestampt, bijvoorbeeld bij Willem II, NEC, Roda, NAC en Twente. Ach, die stadions zullen wel comfortabel zijn, maar veel karakter hebben ze niet. Ze zijn onderling bijna niet van elkaar te onderscheiden. De mooie grote hoofdtribune in Breda is helaas gesloopt. De vele hekken, trappen en gekleurde stoeltjes in Enschede doen je bijna terugverlangen naar het oude Diekman-stadion. Namen als Fujifilm-stadion en Arke Stadion spreken al evenmin erg tot de verbeelding.

Bijna net zo zorgwekkend is dat sommige clubs die de laatste jaren deze bijna megalomane bouwsels hebben neergezet, momenteel toevallig serieuze financiŽle problemen hebben. Denk maar eens aan Vitesse, Utrecht, NAC en Twente. Het lijkt er echter niet op dat andere clubs hiervan leren. Er moeten en zullen tientallen miljoenen euroís worden gepompt in nieuwe multifunctionele stadions, die bij voorkeur op afgelegen bedrijfsterreinen worden neergezet. En dat terwijl de Amsterdam Arena heeft laten zien dat de vervreemding van de eigen achterban dan compleet wordt. Het is niet toevallig dat de al in 1937 geopende Kuip algemeen wordt beschouwd als het mooiste stadion van Nederland. (Al is het merkwaardig dat de club van rood, wit en zwart momenteel in een stadion speelt met blauwe kuipstoeltjes.) Evenmin is het toeval dat de houten hoofdtribune van Heracles nog steeds een begrip is in Nederland.

Spitsbroeders zijn niet dermate dogmatisch dat ze vinden dat alles krampachtig bij het oude moet blijven. Het was haast onvermijdelijk dat de sfeervolle staanplaatsen moesten verdwijnen. Het geweld op de tribunes, het Hillsborough-drama en de daaropvolgende verscherping van de veiligheidseisen lieten bijna geen andere keuze toe. Daar viel weinig meer aan te behouden (al valt het op dat in de meer sfeervolle delen van Nederlandse stadions gewoon op de stoeltjes wordt gestaan).

Maar waarom worden bestaande stadions niet gewoon aangepast en uitgebreid? Heerenveen en De Graafschap hebben laten zien dat daarmee prima resultaten vallen te boeken. En het is nog veel goedkoper ook. Waarom had Ajax de Meer of desnoods het Olympisch Stadion niet gewoon verbouwd? Waarom blijven Zuiderpark en Oosterpark niet gewoon thuishavens van ADO Den Haag en Groningen? Waarom blijft AZ niet spelen in de Hout, waar in het verleden legendarische Europacupwedstrijden werden gespeeld tegen topclubs als Barcelona, Ipswich Town en Inter Milaan? De knusse Alkmaarder Hout, thuishaven van AZí67 toen het kampioen van Nederland werd.
Als AZ Ėdoor het niet rond krijgen van de nodige financiŽn- noodgedwongen in de Hout zou moeten blijven spelen, dan is dat voor de voetballiefhebber misschien wel beter zo.(2003-06-20)

archief

  1. Het einde van de eredivisie.
  2. De ondergang van het Engelse topvoetbal
  3. Nieuwe stadions